Att äga en Saarloos Wolfhond

 

Innan man funderar på att skaffa sig en Saarloos Wolfhond bör man ta kontakt med så många uppfödare och ägare som möjligt och samla så mycket information det går.Man bör också lyssna på ägare och uppfödare och verkligen tro på ”skräck historierna” som berättas. Saarloos ägare behöver inte överdriva.

En Saarloos ska inte köpas för att den är udda, vacker och imponerande utan att man vet vilka problem som kan uppstå. Om hunden kommer att vara ensam hela dagen, gör både dig själv och hunden en tjänst och skaffa ingen. Ibland är de största djurvännerna de som väljer bort hundägandet. Ensam kommer den fort att bli uttråkad och hitta på egna lekar. Vilken sko smakar bäst? Vilken sorts stoppning är det i soffan? Hur hållbart är säkerhetsbältet i bilen? Osv. I sin leda kan hunden snabbt orsaka skador som fort överstiger inköpspriset.

Man får inte glömma bort att låta hunden lära känna en person som man kan lämna den till om man mot all förmodan inte kan ta den med sig. Tex. vid affärsresor, sjukhusvistelser osv. En Saarlos låter sig oftast inte bli omhändertagen av en okänd person. Likadant om du har flera Saarloos Wolfhonds planera från början, speciellt när man har hundar av olika kön. Vad gör du när tiken löper? Vilken hund kan du lämna bort i 4-6 veckor och till vem? Saarloos tikar har blivit parade och befruktade redan vid 4-8:nde löp dagen. Du måste därför separera dom i förtid om du inte vill ha en okontrollerad kull. Att ha dom separerade i samma hus fungerar nästan aldrig. Hanen kommer att göra allt i sin makt för att komma åt tiken och att forcera dörrar är inget hinder.

Normalt sett blir en Saarloos tik befruktad efter 20:nde löp dagen vilket gör att dom skiljer sig en del från ”normala” hundar. Att föda upp den här rasen är inte lätt därför är det svårt som köpare att få en Saarloos med en gång, eller på beställning. Därför får man förbereda sig på en ganska lång väntan innan man får sin hund. Det bästa sättet att använda väntetiden på är att mer ingående studera rasen och lära sig så mycket man kan.

Man ska inte vara pedant om man skaffar en Saarloos Wolfhond, de fäller nästan konstant. Och med tanke på den enorma mängden päls de har fäller det otroligt mycket, speciellt när det byter päls. För att uppfostra en Saarloos bör man vara mjuk och eftertänksam, de växer upp fort och en ung Saarloos ser fullvuxen ut långt innan den är det.. Det lätt att tro att hunden klarar mer än vad den gör. Korta promenader och vilda lekar är full tillräckligt det första året. När den är färdig växt har man gott om tid (10-14år) för långa promenader och cykel turer. Som draghund är Saarloos inte den perfekta hunden eftersom den är så trång, men att dra en pulka då och då kan vara en omväxlande och rolig sysselsättning. Några Saarloosar har även lyckats bra i Agility tävlingar.

Det är viktigt som valp köpare att ta kontakt med uppfödare innan planerat valpköp och titta på hur det ser ut på kenneln. Hur hundarna hålls, hur man föder upp valparna. (att föda upp valpar i ett avskilt utrymme i en källare eller garage eller att bara gå på utseendet när man avlar leder till dåligt socialiserad valpar) Valparna ska ha möjlighet att utforska sin omgivning och utsättas för saker som människor, bilar, vardagliga ljud som dammsugare, musik osv. En bra socialiserad valp närmar sig nyfiket och välkomnar oftast glatt en nykomling, och gör den inte det ska den i alla fall inte fly i panik eller gömma sig. Om en valp visar sig vara skygg redan hos uppfödare ska man vara misstänksam!

Saarloos Wolfhond är tyvärr inte befriad från nedärvda sjukdomar även om det fram till nu inte har förekommit i så stor utsträckning. L. Saarloos avlivade de valpar som var sjuka eller hade något fel så att det aldrig kunde användas i avel. Numera kollar man HD/AD status och gör PRA-undersökning.